Gdzie zaczyna się retro i czego już nie tykacie?

Rozmowy o grach i sprzęcie z dawnych lat.
Awatar użytkownika
Raya

Re: Gdzie zaczyna się retro i czego już nie tykacie?

Post autor: Raya »

TurboSebo pisze: 27 sty 2024, 0:47 O tym co jest retro decyduje Allegro i nie można się z tym kłócić :lol:
Zrzut ekranu 2024-01-27 014125.png
Aż poczułam się młodo widząc, że PSP i Nintendo DS to jeszcze nie retro :D
Awatar użytkownika
Lou Fontaine

Post autor: Lou Fontaine »

Kiedyś gdzieś tam wypowiedziałam się, że umownie retro to minimum 20 lat i oczywiście pewne osoby były święcie oburzone, że to wcale nieprawda!!! :mrgreen: Abstrahując - za dzieciaka nie miałam żadnej konsoli ani komputera, moja przygoda z grami zaczęła się od SW: The Phantom Menace w 2001.

Tyknę gierki z GB (od Classica po Advance), niektóre na PS2, na PC klasyki typu pierwszy Half-Life (grywalne i dostosowane do współczesnych sprzętów). Ostatnio kupiłam Planescape Torment & Icewind Dale Enhanced Edition na Switcha, na takim malutkim ekranie stare gry dają radę. :mrgreen:
Raczyk
Ulubiona Kawia: Grunio <3

Post autor: Raczyk »

Dla mnie osobiście retro zawsze się zaczyna, gdy dane gry z platformy kończą 25 lat przeważnie. Też w sumie ciężko powiedzieć patrząc, że rozwój technologii w moim odczuciu nie jest tak szybki jak kiedyś. Ale dla mnie retro to głównie gry, nie konsole ponieważ wiele gier nie aż tak starych było wydawane na prawie 25 letnią konsolę (ekhem PS3 jest z 2006 roku tylko 6 lat nie całe brakuje...)
ODPOWIEDZ