Windows 10 czy 11?

Rzeczy nie na temat.
Awatar użytkownika
TurboSebo
Ulubiona Kawia: Grunio
Kontakt:

Windows 10 czy 11?

Post autor: TurboSebo »

Hej! :geek: Mam pytanie z ciekawości do zainteresowanych tematem, a mianowicie, którego Windowsa wolicie? Wysłużoną 10-tkę czy stosunkowo nową 11tkę? Mi się dobrze korzysta z obu systemów, choć obecnie pracuję na 11stce. Windowsa 10 mam jeszcze na starszym kompie, który nie jest wspierany do aktualizacji, do nowszego systemu.
Jeśli chodzi o to co 10tka robiła według mnie lepiej to:
- Można było zainstalować na większości komputerów
- Miała lepsze menu start z kafelkami, co można było dowolnie je personalizować oraz potrafiły wyświetlać szybkie informacje jak na przykład bieżącą pogodę. Dziś niestety większość aplikacji pozbyła się takiej funkcji,
- Lepsze opcje personalizacji wyglądu jak kolor systemu wpływający na np. kolor kafelków i niektórych komunikatów w systemie.
Jedyna dla mnie przydatna funkcja w Windows 11, której nie było w 10 to dość pokraczne, ale działające łączenie z iPhonem przez Bluetooth.
Ci co przesiedli się to jesteście zadowoleni?
Awatar użytkownika
wisnia2737
Ulubiona Kawia: Kawiarenki, na na na
Kontakt:

Re: Windows 10 czy 11?

Post autor: wisnia2737 »

Używam jedenastki i bardziej odpowiada mi wizualnie, choć zgodzę się, że menu jest mniej funkcjonalne, a część możliwości personalizacji jak np. zmiana położenia paska zadań została wycięta, nie wiadomo dlaczego. Można dłubać z nieoficjalnymi modyfikacjami, ale dużo z tym zachodu i często coś wykrzaczy w systemie.

Tak naprawdę mogę korzystać z jednego i drugiego systemu bez większych problemów, dla mnie to tylko narzędzie i nie przykładam dużej wagi do "idealnego workflow" czy coś w tym stylu.
"There's a time and a place for anime. The time is now. The place is here."
Awatar użytkownika
Lou Fontaine
Kontakt:

Re: Windows 10 czy 11?

Post autor: Lou Fontaine »

11, była na lapku, to i używam już od dwóch lat i przyzwyczaiłam się.
ODPOWIEDZ