Temat może niezbyt odkrywczy i oczywiście będę pisał o wielkich markach typu GTA, ale myślę że uda mi się wrzucić też trochę tytułów, o których nie każdy musiał słyszeć. Jestem ciekaw również waszych typów na ten rok. Wiem, że mamy już luty i wyszły już gry może nawet kandydujące na GOTY typu KCD2, ale co tam
Metal Gear Solid Delta: Snake Eater - premiera 26 sierpnia 2025
Z serią miałem niewiele do czynienia, grałem trochę w jedynkę i mi się podobała, ale niestety porzuciłem przed ukończeniem. Jako, że trójka fabularnie jest (chyba) pierwsza w chronologii, to być może zacznę przygodę z serią od tego rimejku. Z tego, co słyszałem w necie, zapowiada się na to, że remake będzie wierny oryginałowi - wykorzystano oryginalne cutscenki oraz nagrane kwestie dialogowe. Nie jest to mój must-have tego roku, ale kto wie.
_____
Shinobi: Art of Vengeance - premiera 29 sierpnia 2025
Świetnie to wygląda wizualnie. Osobiście nie grałem w poprzednie odsłony, natomiast to co zostało pokazane zachęca mnie, żeby przyjrzeć się tej grze po premierze.
_____
Ninja Gaiden: Ragebound - premiera Q2 2025
Dość zbliżona gra do Shinobi stylistycznie i tematycznie. O stylistykę nie ma co się martwić, skoro odpowiadają za nią twórcy świetnie wyglądającego Blasphemous. Mam nadzieję, że gameplay też dowiezie.
_____
Mafia: The Old Country - premiera Q2 2025
Jeśli chodzi o Hangar 13 to od trójki się odbiłem, natomiast Wersja Ostateczna jedynki podoba mi się najbardziej z całej serii. The Old Country stawia na ciekawy setting, może wyjść z tego dobra gra. Czekam.
_____
Grand Theft Auto VI - premiera Q3/Q4 2025
Marki nie trzeba nikomu przedstawiać, prawdopodobnie najbardziej wyczekiwana gra roku. Trochę niepokoją mnie odejścia osób z Rockstar, które dla poprzednich odsłon były kluczowe, ale mimo wszystko jestem dobrej myśli i na pewno zagram.
_____
Shadow Labirynth - premiera 2025
Na koniec dość nietypowa wariacja na temat Pac-Mana, nawiązująca do serialu Secret Level. Osobiście odcinek mi się podobał, a także jestem fanem metroidvanii. Myślę, że gra ma potencjał i mam nadzieję, że uda się dostarczyć kawał dobrego platformowania.
"There's a time and a place for anime. The time is now. The place is here."