Jak działa Cyberpunk 2077 na MacOS - krótka opinia

Dyskusje dotyczące gier na współczesne platformy. Pecety, konsole i gry przenośne.
Awatar użytkownika
TurboSebo
Ulubiona Kawia: Grunio
Kontakt:

Jak działa Cyberpunk 2077 na MacOS - krótka opinia

Post autor: TurboSebo »

CD Projekt RED jakiś czas temu wydał port swojej najnowszej gry na system MacOS. Komputery Apple raczej nie są dobrym wyborem, jeśli szuka się komputera do gier, choć gier na system Mac nie brakuje. Tak się składa, że miałem dostęp do nowego MacBooka z procesorem M4, ponieważ ktoś z mojej rodziny posiada ten model komputera. Jako, że posiadam Cyberpunka na Steam to postanowiłem wypróbować jak się sprawdza gra Redów na tam laptopie.
nc2077.jpg

Ile prograłem? Z godzinkę. Dosyć krótko. Wystarczająco jednak aby wyrobić sobie jakąś tam opinię. Krótko mówiąc jest w porządku. Jest to w zasadzie taka sama gra jak na PC. Bardziej interesujące mogą tu być jednak cyferki jakie gra wyciąga. Grałem na średnich ustawieniach graficznych. Najpierw wybrałem rozdzielczość natywną dla monitora czyli 2880x1800 pikseli. Gra wyciągała wtedy jakieś niecałe 30 FPS. Czyli bez szału. Włączenie generowania klatek przez FSR podbiło do okolic 30 klatek na sekundę. Więc wtedy obniżyłem dość wysoką rozdzielczość do 1920x1200 pikseli. Zostawiając włączone generowanie klatek i skalowanie rozdzielczości (eksluzywnie na Macu przez Apple'owe API metal) dobiłem do okolic 60 klatek na sekundę. W praktyce grając w Dogtown gra trzymała okolice 60 FPS w zamkniętych pomieszczeniach, spadając do 50 na zewnątrz. Jednak spora ilość przeciwników na ekranie potrafiła drastycznie to obniżyć do okolic poniżej 30stu.

obraz.jpg
Wyniki z testu wydajności wbudowanego w grę

Podsumowując... Jak na komputer za 5 tysięcy złotych w najtańszej konfiguracji? Słabo. Jak na komputer, który nie nadaje się do gier? Myślę, że całkiem dobrze. Jeśli ktoś ma, któryś z nowszych komputerów ze stajni Apple to warto dać się ponieść przygodzie w mieście mrocznej przyszłości w trakcie trwania biznesowej delegacji.
ODPOWIEDZ